A Föld napját ünnepeljük: Milyen fehérneművel kíméld a bolygót és a pénztárcád?

A Föld napját ünnepeljük: Milyen fehérneművel kíméld a bolygót és a pénztárcád?

2024. április 22.
Hogy válasszakFehérneműTrend

Nikola Herčíková

Főszerkesztő

Ökológia és fenntarthatóság az utóbbi évek nagy témája. Tudtad, hogy a megfelelő fehérnemű és ruházat vásárlásával is hozzájárulhatsz a természet védelméhez?

Ismered a szénlábnyom fogalmát?

Ez a CO2-ekvivalensekben kifejezett kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége. Mindannyian hagyunk magunk után egy lábnyomot. És mivel bolygónk állapota az elmúlt évtizedben nagy kérdéssé vált, sok vállalat igyekszik minimalizálni üzleti és termelési tevékenységének a természetre gyakorolt hatását. A ruhaipar kibocsátása a teljes kibocsátás mintegy 5%-át teszi ki, és a különböző textíliák pontos szénlábnyoma számos tényezőtől függően nagymértékben eltér.

Érdeklődj az anyagok és gyártási eljárások után

Az interneten és az üzletekben sok olyan termékkel találkozhatunk, melyek különböző tanúsítványokkal, specifikus gyártási eljárásokkal vagy a "zöld" termék címkével büszkélkednek. Melyik alsóneműt válasszuk? Nézzük meg együtt a fenntartható darabokat. 

SUPIMA pamut

Ezt a ritka gyapotot kizárólag az Egyesült Államokban termesztik, mindössze ötszáz családi gazdaságban. Ennek az egyedülálló növénynek a termesztése generációról generációra öröklődik. A gazdák maximális gondot fordítanak az egészséges talaj és vízminőség fenntartására, ami nagyon fontos a termesztés során. A SUPIMA pamutszálak akár 35%-kal hosszabbak, mint a klasszikus pamutszálak, és akár kétszer olyan erősek. Nagyfokú puhaság és rugalmasság jellemzi őket. Sok mosás után is kiválóan megőrzik eredeti színüket.

Az Astratex szakértői ebből a fantasztikus anyagból alkották meg a SUPIMA SUPERLIGHT kollekciót. 

Menstruációs bugyi és fürdőruha

A fenntarthatóság témájából nem maradhat ki az utóbbi évek slágere: a menstruációs bugyi. Nem csak kényelmes, de megkönnyíti több ezer nőnek az életét, aki úgy döntött, hogy kipróbálja. Úgy néz ki, mint a hétköznapi, különböző fazonban készült női alsók. A klasszikus menstruációs termékekhez képest fenntartható alternatívát kínál, amely nemcsak a természetet, de a pénztárcádat is kíméli. Sőt, megfelelő kezeléssel hosszú évekig kitart, ezért a kezdeti befektetés nagyon is megéri. Többet a menstruációs bugyikról külön cikkünkben olvashatsz. 

Tudtad, hogy menstruációs fürdőruha is létezik? A bugyikkal ellentétben nem helyettesíti teljesen a menstruációs segédeszközöket erős vérzés esetén. Azonban tökéletes kiegészítésként szolgál ahhoz, hogy magabiztosan és kényelmesen érezd magad a vízparton, a nehéz napokon. A fürdőruha külön is viselhető a menstruáció várakozásakor vagy a ciklus elején és végén.

Természetes módon színezett textilanyagok

Korábban főként természetes színezékeket és pigmenteket használtak a szövetek festésére. Egyes fehérnemű- és ruhagyártók fokozatosan visszatérnek ehhez. Fedezd fel például a DORINA márka EARTH COLLECTION kollekcióját! Kiváló minőségű természetes anyagokat, például modált és Tencel™-t használtak a készítéséhez, a csipkemintát pedig a virágok ihlették. A festéshez természetes eredetű, zöldségekből, gyökerekből, levelekből, fából, virágokból és bogyókból származó festékeket használnak. A választott anyagok és technológiák extra kényelmessé teszik a fehérneműt, amely a nagyon érzékeny bőrhöz is alkalmas

Kímélő gyártási eljárás

Az Astratexnél tudjuk, hogy a kényelem az első, ezért olyan extra kényelmes fehérneműket készítettünk, amelyek tökéletesek a mindennapi viselethez, az otthoni lazításhoz vagy akár az alváshoz. Kényelmes női alsókat találsz klasszikus és tanga fazonban, valamint egyszerű, bélés nélküli lambada típusú melltartókat. A fehérneműk Olaszországban készülnek, és tekintettel a bolygóra a kiváló minőségű gépeknek és a környezetbarát gyártási folyamatoknak köszönhetően kevesebb áramot és vizet használnak fel a gyártás során. 

Környezetbarát bambusz

Ismered a bambusz fehérneműt? Ha nem, itt az ideje, hogy változtass rajta. A bambusz kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, és bár rendkívül kemény, a szálaiból készült fehérnemű puha és nagyon kényelmes. Ráadásul rugalmas is, és puha tapintása szinte a selyemmel egyenértékű. Kiválóan szívja magába a nedvességet, és akár négyszer nedvszívóbb, mint a pamut. A szagelnyelő képessége és antibakteriális tulajdonságai már csak hab a tortán. De mindenekelőtt a bambusz tökéletes megújuló forrás, köszönhetően hihetetlenül gyors, akár napi 1 méteres növekedési sebességének. Termesztése során nem használnak növényvédő szereket, sem műtrágyát, és a szálakat vegyszerek nélkül dolgozzák fel.  

További információt a bambusz fehérneműről ebben a cikkünkben olvashatsz. 

Oeko-Tex® jelölés

 Az Oeko-Tex® a világ egyik legismertebb tanúsítványa. A káros anyagok jelenlétére vizsgált textíliák azonosítására szolgál. Ha a gyártói címkén ilyen jelölést találsz, az azt jelenti, hogy a gyártási folyamat során nem használtak vegyi anyagokat, és a termék teljesen biztonságos és egészségre ártalmatlan. Ezzel a címkével ellátott szöveteket környezetbarát és felelős módon állítják elő. Az Oeko-Tex® szabvány vizsgálati kritériumait a legújabb tudományos ismeretek alapján folyamatosan szigorítják és módosítják.