Darina Ermisová mesél a vállalkozás örömeiről és kínjairól: A Dara bags története öltésről öltésre

Darina Ermisová mesél a vállalkozás örömeiről és kínjairól: A Dara bags története öltésről öltésre

Egy ismert dalban arról énekelnek, hogy a gyémánt a nő legjobb barátja. Hétköznapi viszonylatban ez női táskákra is igaz. Minden lépésnél velünk van, és túlzás nélkül elrejti magában a titkos világunkat. Gyere, nézd meg velünk a Dara bags márka történetét!

2023. október 23.
by Astratex

Nikola Herčíková

Főszerkesztő

Egy női táska, amely megváltoztatta az életet

Darina Ermisová, a Dara bags márka alapítója és tulajdonosa mindig vállalkozó szellemű nő volt, aki hozzászokott a kitartó munkához. Amikor veszélyeztetett terhes lett, és hirtelen csak feküdnie volt szabad, kereste a módját, mivel foglalhatná el magát. A felismerés egy születésnapi partira való meghívással érkezett, amikor rájött, hogy nincs alkalomhoz illő táskája. Eldöntötte, hogy varr magának egyet. 

És így született az ikon!

Dara bags

A Dara bags egy cseh márka, amelyet Darina Ermisová alapított. Portfóliójában sokféle méretű és formájú, minden alkalomra alkalmas táskák találhatók. A táskák Csehországban és Szlovákiában készülnek, gyártáshoz pedig a legjobb minőségű bőrt használják fel. Ennek köszönhetően a táskák tökéletesen megőrzik a színüket, könnyen karbantarthatók és sok évig használhatók. A Dara bags női táskákat gyönyörű, egyedi minták jellemzik, amelyekkel kitűnsz a tömegből, és könnyen illeszkednek az egyéni stílusodhoz. A kínálatban találsz klasszikus egyszínű női táskákat is a mindennapi viselethez, valamint pénztárcákat, kozmetikai táskákat és egyéb kiegészítőket.

Darina a tanulmányait a ruhaipari szakközépiskola divattervezői szakán végezte, és álmai közt szerepelt, hogy egyszer saját kis üzlete lesz. A női táskák gyártására soha nem gondolt, az első táskája inkább egy vászonzsák volt. Ennek ellenére nagy sikert aratott barátnői és ismerősei körében. Ezért Darina úgy döntött, hogy termékeit megpróbálja eladni a Fler nevezetű online kézműves piactéren. Tarka színekre és vidám mintákra fókuszált, mert valami különlegeset akart kínálni a vásárlóknak. És ez volt a telitalálat. Női táskái annyira tetszettek, hogy már a szülészetről hazamenet eldöntötte, hogy tovább foglalkozik ezzel.

„Kezdetben eléggé punkos volt az egész. Nem volt pénzem vágóasztalra, ezért a táskákat csak a padlón tudtam szabni. Néha besegített a barátnőm is, aki szintén kismama volt. Ezért gyakran előfordult, hogy a gyermekeink a kisautóikkal műbőr darabok között játszottak és összevissza rajzoltak mindent, ami a kezük ügyébe került. Fogalmam sem volt arról, hogyan határozzam meg a termékeim árát, ezért nem is kerestem sokat.“ 

A pinceműhelytől a díjátadóig

Hogy ne kelljen otthonában dolgoznia, Darina kibérelt egy kicsi 11 négyzetméteres pincehelyiséget, az azonban nem bizonyult ideális színhelynek a munka számára.

"Nem voltak ott ablakok, és az egyetlen hőforrás a vízvezetékes csövek voltak. Mivel így nem vihettem oda a kisfiamat, csak este öt-hat óra körül mentem oda, amikor a férjem hazajött a munkából. Akár hajnali kettőig is dolgoztam. Ez persze megviselte a szervezetemet, és néhány hónap után összeomlottam. Ekkor rájöttem, hogy nagyobb és jobb helyiséget kell találnom". 

A szülési szabadság végére sikerült új helyet találnia. A cég jól ment, és Darina úgy döntött, hogy folytatja a táskakészítést. Új helyisége és alkalmazottai is lettek.

Amikor eltelt körülbelül öt-hat év, Darina kemény munkája kezdett igazán kifizetődni. 2014-ben már közel 20 alkalmazottja volt, és munkájának köszönhetően olyan regionális versenyeket nyert meg, mint például a Morva-Sziléziai régió Év Vállalkozója.  Egy nagy műhelybe költözött, ahol kézi munkával készültek a táskák mint egy futószalagon, hiszen folyamatosan érkeztek a megrendelések.  Sőt, egy üzletet is nyitott Prágában.

"Ez egy kis bemutatóterem volt, de nagyon jól működött. Különböző jótékonysági rendezvényeket tartottunk ott, sőt, néhány férfi letérdelve kérte meg nálunk a párja kezét. Nagyon szép volt. De idővel fokozatosan csökkent a látogatottság, és már csak rendelések átvételi helye lett. Ekkor döntöttem úgy, hogy bezárom az üzletet. Ez körülbelül két héttel a covid-járvány előtt volt.

Női táskák helyett szájmaszkok

A Covid-19 érkezésével minden a feje tetejére állt. A vásárlók fogyasztói magatartása alapvetően megváltozott, és az egész divatágazat szenvedett. Darina több mint három hónapja nem adott el egyetlen női táskát sem, és kezdett felkészülni arra, hogy a cég megszűnik. Barátai meggyőzték, hogy kezdjen szájmaszkokat varrni.

"Kezdetben nem akartam ezzel foglalkozni, de aztán arra gondoltam, hogy legalább kihasználom a műhelyt. Amikor pedig kötelező lett a szájmaszk viselése, akkor a webshopba azt írtam, hogy "bézs, fekete szájmaszk". Egy darab szájmaszk nem volt készleten, nem volt szabásmintánk, nem hirdettük sehol. Csak egyszerűen kipróbáltuk, hogy lássuk, mekkora lesz az érdeklődés. Reggelre 2500 darabot adtunk el. Elkezdtünk varrni, ami fedezte az akkori költségeinket, és megmentett minket."

A Covid-járvány után a cég visszatornázta magát az előtte megszokott számokhoz. Viszont egy újabb próbatétellel találta szemben magát az ukrajnai háború formájában, és ezzel együtt az eladások több mint 70%-kal estek vissza. Darina úgy döntött, hogy 2022 augusztusában először hűséges vásárlóihoz fordul segítségért, és három hét alatt közel 24 millió forint értékű forgalmat generált. Ez azonban csak átmeneti segítség volt. Lassan rájött, hogy ezúttal nem tudja fenntartani a márkát, ezért 2022 novemberében nehéz szívvel posztolt a Facebook-oldalára: "Nem tudom, hogyan írjam ezt úgy, hogy ne fájjon, de a Dara bags márka búcsúzik. Csodálatos tizennégy év után befejezzük. Tényleg." A bejelentés ellenére Darina továbbra is üzemeltette a webshopot, és felkészült a Dara bags végleges bezárására. Az év végéig még mindig készített táskákat, 2023. január 1-jével pedig bezárta a webshopot, és minden alkalmazottal megállapodott a felmondásban.

Közben Darina alkalmazottként folytatta pályafutását, bár érezte, nem ez a neki szánt út. Aztán váratlanul érkezett egy újabb megrendelés, körülbelül 4 millió forint értékben. Ekkor már alkalmazottak nélkül, egész műhelyét az otthonába költöztetve, és külsős varrónők segítségével kezdett varrni, akikkel korábban már együtt dolgozott. Ismét olyan időszak következett, amikor a munkából hazatérve késő éjszakáig dolgozott a táskákon, ami tarthatatlan helyzet volt.

Új korszak kezdete

A Dara Bags tevékenységének megszüntetése után Darina különböző ajánlatokat kapott együttműködésre vagy a márka megvásárlására. Majd egy napon végre jött a megfelelő ajánlat, amely megtetszett neki. Reményt kapott arra, hogy nem csak megtarthatja a márkát, hanem újjáélesztheti és továbbfejlesztheti azt. 2023 februárjában került sor első találkozóra az Astratex képviselőivel. Így született meg két erős cseh márka új együttműködése.

Miroslav Tesař, az Astratex vezérigazgatója

"Darina történetét nagyon érdekesnek találtuk. Egy keményen dolgozó nő, aki saját szorgalmával sikeres márkát teremtett, és sikerült összeegyeztetnie a munkáját két gyermek nevelésével. Ez minden szempontból inspiráló. Darina szívvel-lélekkel készíti a táskáit, és minden egyes darabnál arra gondol, hogy a vásárlói mit szeretnének és mire van szükségük. Pontosan úgy, ahogy mi is tesszük az Astratexnél. Ezért nagyon örülünk annak, hogy a nehéz időkben segítő kezet nyújthattunk neki, és megmenthettünk egy cseh márkát, amely ugyanolyan értékeken alapul, mint az Astratex. Ez egy új korszak kezdete Darina és az egész Dara bags márka számára". 

"Nagyon örülök az együttműködésnek. Voltak más lehetőségeim is, de az Astratex pontosan azt kínálta, amit akartam. Nem csak a pénzről van szó, hanem arról, hogy segítenek nekem a marketingben, így végre visszatérhetek ahhoz, amit a legjobban szeretek a munkámban - táskákat tervezni és új dizájnokat kitalálni. Ráadásul úgy érzem, hogy ugyanaz a vásárlói célcsoportunk. Dolgozó nők, akiknek családjuk és sok feladatuk van. Ebből a kommunikációból látszik, hogy az Astratex nem csak csodálja a nőket, de főleg megérti az igényeiket, és nekik tervezi a fehérneműket. Ugyanígy teszek én is a táskákkal. Valójában azt tervezem és készítem, amit én is viselni szeretnék. És ez az a pont, ahol az Astratex és én csodálatos módon találkozunk."

Daniel hozzáteszi: „Alig várom, hogy  Darinával munkához lássunk! Nyilván a vásárlóknak is van oka örömteli várakozásra, mert a Dara bags története nem ér véget. Ellenkezőleg, most kezdődik csak igazán!“

A Dara bags visszatért!